Huskeliste til bryllup – Bryllupsguide del 3

Nu nærmer brylluppet sig for alvor. Der begynder at være sommerfugle i maven, og vi mangler kun at få styr på de sidste detaljer inden jeres store dag. Det kigger vi nærmere på i 3. og sidste del af bryllupsguiden.
Kimberly Victoria Johnson

Kimberly Victoria Johnson

TV-fotograf og klipper (bryllupsvideograf)

Velkommen til den sidste del af min bryllupsguide! Jeres bryllup er nu ved at være kun et halvt år væk, og vi mangler bare at få styr på de sidste, men meget vigtige, “småting”. Læs første del af bryllupsguiden ved at klikke her.

Huskeliste til bryllupsplanlægningen

Bryllupsplanlægning, de sidste forberedelser

Nu skal I snart giftes. Der er styr på feststed, spisning, underholdning, transport, best man, kjole og meget mere. Der er dog lige et par enkelte ting mere I mangler, men bare rolig. Læs videre herunder og kom stille og roligt i mål med planlægningen.

4-7 måneder før brylluppet

Det er en god idé at have styr på gæstelisten, og begynde at informere gæsterne om bryllupsdatoen, cirka et halvt år før selve brylluppet.

Hvem skal inviteres med til bryllup? – Gæsteliste

Generelt består gæstelisten til et bryllup af familiemedlemmer og nære venner, som brudeparret ønsker at dele deres særlige dag med. Men det kan også inkludere kolleger, naboer, forretningspartnere og andre relationer, der betyder noget for jer.

Når I sammensætter jeres gæsteliste, kan det være nyttigt at tage hensyn til nogle af disse ting:

  • Budgettet: Antallet af gæster påvirker omkostningerne ved mad, drikkevarer, lokaler og underholdning.
  • Størrelsen af festlokale: Det er vigtigt at overveje, hvor mange gæster lokalet kan rumme, og om der er plads nok til at danse og socialisere med hinanden.
  • Familiens størrelse: I bør overveje, hvor mange familiemedlemmer I ønsker at invitere til jeres bryllup, og hvorvidt I ønsker at inkludere fjerne familiemedlemmer.
  • Kulturelle traditioner: Nogle kulturer har klare forventninger til, hvem der skal inviteres til bryllupper, og hvilke ceremonier der skal inkluderes.
  • Børn: Tag den endelige beslutning, om børn skal inviteres med eller ej. Læs mere om børn til brylluppet i første del af bryllupsguiden.

Det er vigtigt at sammensætte en gæsteliste, der gør jer lykkelige og skaber en fantastisk oplevelse for alle, der deltager i brylluppet.

Hvad er “Save The Date”? - Påmindelse til dine gæster

Det er efterhånden blevet ret populært at lave en “Save the Date” i forbindelse med et bryllup. Man kan designe et lille kort enten på papir eller digitalt, som er en besked om datoen og tidspunktet for brylluppet, og derved opfordre gæsterne til at reservere denne dato i deres kalendere. På den måde behøver I ikke have styr på alle detaljerne i forbindelse med jeres bryllup, før I begynder at invitere jeres gæster.

En “Save The Date” kan sendes via e-mail, post, eller endda via sociale medier.

Morgengaver på bryllupsdagen?

Det er en tradition at give hinanden morgengaver på bryllupsdagen, men det er ikke en fast regel, og det er helt op til jer, om I ønsker at følge traditionen. Nogle par vælger også at give gaver til hinanden efter bryllupsfesten eller på et senere tidspunkt.

Det er vigtigt at huske, at det ikke er selve gaven, der er det vigtigste, men tanken og gestussen bag.

2-4 måneder før brylluppet

I løbet af de sidste par måneder før brylluppet, skal I have planlagt mere grundige detaljer om jeres bryllup.

Valg af præst, borgmester eller lignende til jeres vielse

Valget af en præst, borgmester eller lignende til at forestå jeres vielse afhænger af jeres personlige præferencer og religiøse eller kulturelle overbevisninger. Her er nogle ting, I kan overveje, når I vælger en person til at vie jer:

  • Religiøse overbevisninger: Hvis I har stærke religiøse overbevisninger, kan det være vigtigt at vælge en præst eller en anden religiøs person, som deler jeres tro og kan udføre en ceremoni i overensstemmelse med jeres trosretning. Hvis I derimod ikke er religiøse, kan det være mere passende at vælge en borgmester eller et borgerligt vielsesritual.
  • Erfaring: Det kan være en god ide at vælge en præst, borgmester eller lignende, som har erfaring med at udføre vielser. Det kan give jer tryghed at vide, at personen har gjort det før og ved, hvad der skal til for at skabe en smuk og mindeværdig ceremoni.
  • Personlighed: Det er vigtigt, at I føler jer godt tilpas med den person, I vælger til at vie jer. Derfor kan det være en god ide at møde personen i forvejen og se, om I har en god kemi.
  • Tilgængelighed: Det er naturligvis vigtigt at vælge en person, som er tilgængelig på datoen for jeres bryllup. Det er også en god ide at drøfte detaljerne om ceremonien på forhånd, så I er sikre på, at personen kan opfylde jeres ønsker.

Uanset hvem I vælger til at vie jer, er det vigtigt at huske, at det er jeres dag, og I skal føle jer trygge og godt tilpas med den person, I vælger.

Musik og sange til en vielse

Musik og sange spiller ofte en vigtig rolle i en vielse og kan være med til at skabe den ønskede stemning og atmosfære. Her er nogle tips til valg af musik og sange til jeres vielse:

  • Overvej jeres musikalske smag: Vælg musik og sange, som afspejler jeres personlige smag og stil. Det kan være en god ide at tænke over, hvilke sange eller musik, der har en særlig betydning for jer som par.
  • Passende musik og sange: Vælg musik og sange, der passer til jeres valgte ceremoni og det sted, hvor vielsen finder sted. For eksempel kan en traditionel kirkevielse kræve mere klassisk musik eller salmer, mens en udendørs ceremoni måske vil være mere afslappet og passe til mere up-tempo eller moderne musik.
  • Professionel musik: Hvis I har mulighed for det, kan det være en god idé at hyre en professionel musiker eller sanger til at optræde under ceremonien. Det kan tilføje en ekstra dimension til ceremonien og give den en mere højtidelig stemning. Typisk vil der i en kirke være en kirkesanger.

Nogle populære sange, der ofte bruges i vielser, er f.eks. “A Thousand Years” af Christina Perri, “Can’t Help Falling in Love” af Elvis Presley og “All of Me” af John Legend. Men husk, at valget af musik og sange er personligt, og at I skal vælge det, som passer bedst til jer og jeres ceremoni.

Hvordan vælger vi vielsesringe?

Vielsesringene vil blive båret som symbol på jeres kærlighed og engagement. Her er nogle tips til at vælge de perfekte vielsesringe:

  • Beslut jeres budget: Før I begynder at kigge efter ringe, er det en god idé at sætte en prisgrænse for, hvor meget I vil bruge på ringene. Det kan hjælpe med at indsnævre jeres valgmuligheder og gøre det lettere at træffe en beslutning.
  • Vælg en stil: Der er mange forskellige stilarter af vielsesringe at vælge imellem, fra klassiske og enkle ringe til mere udsmykkede og moderne designs. Overvej hvilken stil, der bedst passer til jeres personligheder og livsstil.
  • Vælg et materiale: Vielsesringe kan være lavet af forskellige materialer, herunder guld, hvidguld, sølv og platin. Overvej, hvilket materiale der bedst passer til jeres smag og budget.
  • Komfort og holdbarhed: Sørg for at prøve ringene og mærk, hvordan de føles på fingrene. Ringene skal være komfortable og holdbare, da I vil bære dem dagligt i mange år.
  • Tilpasning af ringene: Mange steder tilbyder også muligheden for at tilpasse jeres vielsesringe med personlige graveringer eller tilføjelse af ædelsten. Overvej om I ønsker at tilføje en personlig touch til jeres ringe.

Husk, at valg af vielsesringe er jeres beslutning, og at I skal vælge de ringe, som bedst passer til jeres personligheder og kærlighedshistorie. Tag jer tid til at kigge rundt og prøve forskellige ringe, før I træffer en beslutning.

Hvor skal vi overnatte på bryllupsnatten?

Det kan være svært at vælge overnatningssted på bryllupsnatten, hvis ikke lige det giver sig selv, fordi det sted, I holder bryllupsfesten, tilbyder overnatning. Hvis ikke de gør, er her nogle forslag til overnatningssteder:

  • Et luksushotel: Hvis I ønsker en særlig oplevelse på jeres bryllupsnat, kan I overveje at bo på et luksushotel. Mange hoteller tilbyder specielle bryllupspakker, der inkluderer champagne, chokolade og morgenmad på sengen.
  • Bed and Breakfast: Hvis I ønsker en mere intim og hyggelig atmosfære, kan I overveje at bo på en Bed and Breakfast. Der er mange smukke og romantiske B&B’er, der tilbyder en afslappet og hyggelig atmosfære.
  • Et feriehus eller en hytte: Hvis I ønsker mere privatliv og plads, kan I overveje at leje et feriehus eller en hytte. Det kan give jer mulighed for at tilbringe tid sammen og nyde hinandens selskab.
  • Et slot eller en herregård: Hvis I ønsker en ekstraordinær oplevelse, kan I overveje at bo på et slot eller en herregård. Der er mange smukke slotte og herregårde, der tilbyder både bryllupsarrangementer og overnatningsmuligheder.
  • Hjemme eller hos en ven: Hvis I ønsker en mere afslappet og personlig atmosfære, kan I overveje at tilbringe natten derhjemme eller hos en ven. Det kan give jer mulighed for at slappe af og nyde hinandens selskab uden at skulle tænke på at rejse eller betale for overnatning.

Uanset hvilket sted I vælger, er det vigtigt at reservere i god tid for at sikre, at I får det ønskede overnatningssted.

Hvilken bryllupskage skal vi vælge?

Der er mange faktorer at overveje, når man vælger en bryllupskage, så her er nogle spørgsmål, I kan stille jer selv for at hjælpe med at træffe beslutningen:

  • Hvilken stil har I i tankerne? – Vil I have en traditionel bryllupskage med flere lag og hvid frosting, eller ønsker I noget mere moderne og anderledes?
  • Hvilken smag foretrækker I? – Vil I have noget klassisk som vanilje eller chokolade, eller vil I eksperimentere med noget mere unikt som jordbær eller matcha?
  • Hvad er jeres budget? – Bryllupskager kan variere meget i pris, så det er vigtigt at have en idé om, hvor meget I vil bruge på kagen.
  • Hvor mange gæster skal I have? – Dette vil påvirke størrelsen på kagen og dermed også prisen.
  • Hvad er jeres tema og farveskema? – Hvis I har et specifikt tema eller farveskema for brylluppet, kan I vælge en kage, der passer til dette.

Når I har besvaret disse spørgsmål, kan I begynde at undersøge bagerier og konditorier i jeres område, der kan skabe den perfekte kage til jeres bryllup!

Hvordan laver man en god bryllupsinvitation?

At lave en god bryllupsinvitation kan virke som en udfordring, men her er nogle tips til at komme i gang:

  • Vælg det rigtige design: Vælg et design, der passer til jeres personlige stil og tema for brylluppet. Der er mange muligheder, fra formelle og traditionelle invitationer til mere afslappede og moderne designs.
  • Husk vigtig information: Sørg for at inkludere alle de nødvendige detaljer som bryllupsdato, tid og sted for ceremonien og receptionen. Det er også en god idé at inkludere instruktioner til, hvordan gæsterne kan kontakte jer med eventuelle spørgsmål.
  • Skriv en personlig besked: Skriv en personlig besked til gæsterne, hvor I fortæller dem, hvor meget det betyder for jer, at de kommer til jeres bryllup. I kan også inkludere en lille historie om jeres forhold eller en sjov anekdote, der gør invitationen mere personlig.
  • Vælg den rigtige skrifttype: Skrifttypen kan påvirke stemningen og stilen i invitationen, så vælg en skrifttype, der passer til jeres tema og stil. Sørg for at skrifttypen er let at læse og ikke for svag eller for lille.
  • Lav en prøveinvitation: Lav en prøveinvitation, så I kan se, hvordan det endelige produkt vil se ud. Tjek for stavefejl, og sørg for at alle detaljer er korrekte, før I sender invitationerne ud.
  • Husk en deadline: Send invitationerne i god tid, så gæsterne har tid til at planlægge og melde tilbage. Det er også en god idé at inkludere en deadline for svar fra gæsterne, så I ved, hvor mange gæster I kan forvente.
  • Husk, at invitationen er det første indtryk, gæsterne vil have af jeres bryllup, så det er vigtigt at tage sig tid til at lave en god invitation, der repræsenterer jer som par.

1-2 måneder før brylluppet

Nu er den store dag pludselig meget tæt på! I har faktisk klaret alt planlægningen perfekt. Nu skal de sidste aftaler og udsmykning bare på plads, så I ikke skal tænke på andet end hinanden, når det bliver jeres bryllupsdag.

Bordkort og bordplaner til et bryllup

Bordkort og bordplaner hjælper med at organisere og placere gæsterne på den store dag. Her er nogle tips til at lave bordkort og bordplaner:

  • Lav en liste over gæster: Lav en liste over alle gæsterne og deres navne, og opdel dem i grupper baseret på relation eller venskab. Dette vil hjælpe med at organisere og placere dem på bordplanen.
  • Vælg et tema eller farveskema: Vælg et tema eller farveskema, der passer til brylluppet og brug dette som inspiration til at designe bordkortene og bordplanen.
  • Design bordkortene: Lav personlige bordkort, der inkluderer navnene på gæsterne og deres bordnummer eller placering. I kan bruge forskellige materialer, farver og skrifttyper for at tilpasse dem til jeres tema eller stil. Det kan f.eks. være i samme stil som jeres invitationer.
  • Opret en bordplan: Brug en stor tavle eller plakat, der viser placeringen af hvert bord og navnene på gæsterne, der sidder ved hvert bord. Dette vil hjælpe med at lette placeringen af gæsterne.
  • Vær fleksible: Vær forberedt på, at der kan opstå ændringer i sidste øjeblik, og at nogle gæster muligvis ikke dukker op eller ønsker at sidde ved et andet bord. Sørg for at have en backup-plan og være fleksibel, så I kan håndtere disse situationer på dagen.

Husk, at bordkort og bordplaner kan være en sjov og kreativ måde at tilpasse jeres bryllup og gøre det mere personligt for gæsterne. Sørg for at tage dig tid til at lave dem, og gør det til en sjov og mindeværdig del af bryllupsplanlægningen.

Opfølgning på aftale med toastmaster

Det kan være vigtigt at lave gode aftaler med jeres toastmaster, husk på at toastmasteren også ofte er nervøs for at skulle gøre det godt på jeres bryllupsdag. Det er med til både at gør jer og jeres toastmaster tryg i situationen. Her er nogle aftaler, som I kan overveje at lave med jeres toastmaster:

  • Introduktion og velkomst: Aftal med toastmasteren, hvordan introduktionen og velkomsten skal foregå. Hvordan ønsker I at gæsterne skal bydes velkommen, og hvordan I gerne vil introduceres som brudepar?
  • Program og timing: Gennemgå bryllupsprogrammet med toastmasteren, så h*n ved, hvilke aktiviteter der skal ske, og hvornår de skal ske. Sørg for, at toastmasteren er klar over, hvilke overraskelser eller specielle indslag der er planlagt, så h*n kan forberede sig og hjælpe med at koordinere dem således, at det forbliver en overraskelse for jer.
  • Videograf: Sørg for, at toastmasteren er informeret, hvis der er en videograf til stede, som skal filme brylluppet, og at toastmasteren skal være med til at informere videografen, så der kan påsættes mikrofon på dem, som skal holde tale, før toastmasteren annoncerer vedkommende.
  • Mad og drikke: Aftal med toastmasteren, hvordan mad og drikkevarer vil blive serveret, og hvordan toastmasteren kan hjælpe med at koordinere serveringen.
  • Underholdning: Hvis I har planlagt underholdning, såsom musik eller dans, så aftal med toastmasteren, hvordan dette skal koordineres, og hvordan toastmasteren kan hjælpe med at holde gæsterne engagerede og underholdt.
  • Afbud: Aftal, hvordan I vil håndtere afbud fra toastmasteren, og hvad der vil ske i tilfælde af, at toastmasteren ikke kan møde op på dagen. Hav en plan B.

Det er vigtigt at kommunikere klart og tydeligt med toastmasteren og sørge for, at I har aftalt alle detaljer på forhånd. Dette vil hjælpe med at sikre en problemfri og mindeværdig aften for alle.

Opfølgning på aftale med bryllupsfotografen

Når I vælger en bryllupsfotograf eller videograf, er det vigtigt at lave klare aftaler, så I alle ved, hvad der forventes. Her er nogle aftaler, som I kan overveje at lave med jeres bryllupsfotograf/videograf:

  • Stil og præferencer: Diskuter jeres stil og præferencer med fotografen, så fotografen ved, hvad I ønsker og kan tilpasse fotograferingen derefter. Sørg også for at informere fotografen om eventuelle specielle ønsker eller krav, som I måtte have.
  • Bestemte steder: Det kan være at I har udset jer et helt perfekt sted, hvor I gerne vil have taget bryllupsbilleder, eller få lavet en videosession med jeres videograf.

Det er vigtigt at kommunikere klart og tydeligt med bryllupsfotografen og sørge for, at I har aftalt alle detaljer på forhånd. Dette vil hjælpe med at sikre, at I får de billeder og den bryllupsfilm, I ønsker. I oplever bedst dagen igen med en bryllupsvideo. Levende film aktiverer flere af vores sanser og følelser end stillbilleder. Se eksempler på bryllupsvideoer her.

Klar til bryllup!

I kom hele vejen i mål med min bryllupsguide. Jeg håber, at I har kunnet bruge den til noget, og jeg vil selvfølgelig blive rigtig glad, hvis I vil dele den med andre, som måske kan få glæde af den.

Nu er der ikke så meget andet end at glæde jer til jeres bryllup! Et bryllup kræver meget planlægning, og er også rigtig dyrt. Så husk at få foreviget jeres dag. Selvom minderne efter brylluppet vil stå skarpt i hukommelsen et godt stykke tid, kan detaljer og følelser fade ud. Ingen kan give jer bryllupsdagen tilbage, men jeg kan tilbyde det næstbedste – som efter min mening – er en smuk og fortællende bryllupsfilm, der altid vil kunne vække jeres sanser til live og genkalde følelser hver eneste gang I ser den – selv efter mange, mange år. 

Med min uddannelse og erfaring som TV-fotograf og klipper for DR i over 6 år og min store passion for bryllupper, filmisk historiefortælling og romantik er I garanteret en 100% dedikeret bryllupsvideograf, der brænder for sin opgave. Læs mere om, hvad jeg kan tilbyde jer her.