Huskeliste til bryllup – Bryllupsguide del 1

Der er rigtigt meget, man skal huske, når et bryllup skal planlægges. Jeg har samlet det meste sammen i en huskeliste, der forhåbentligt kan være til hjælp.
Få bryllupsdagen forvandlet til en fantastisk bryllupsvideo, lavet en en professionel fotograf.
Kimberly Victoria Johnson

Kimberly Victoria Johnson

TV-fotograf og klipper (bryllupsvideograf)

Det mest fantastiske er sket. I har friet til hinanden og givet hinanden lovning på, at I skal giftes – TILLYKKE – og så langt så godt. Nu begynder tankemylderet sandsynligvis hos jer begge, for hvordan starter man så lige på at planlægge noget så stort som et bryllup? Hvad med maden, stedet, gæstelisten…

Velkommen til første del af min bryllupsguide, hvor jeg forsøger at gøre det overskueligt for jer at planlægge jeres bryllup. Første del tager udgangspunkt i alt det, der gerne skal planlægges et år før brylluppet. Huskelisten til bryllupsplanlægningen er lang, så hent dig en kop kaffe eller te og gå så stille og roligt i gang med min guide.

Huskeliste til bryllupsplanlægningen

Hvornår skal man starte med at planlægge bryllup?

Planlægningen starter naturligvis allerede i hovedet på jer, når I er nået til beslutningen om, at I skal giftes. Det er på en måde her, I gør jeres brainstorm, og det er en god ting at gøre før, I begynder den egentlige planlægning af brylluppet.
Selvfølgelig skal I også på et tidspunkt begynde at lægge jer mere fast, så I har tid til at gøre alvor af planlægningen uden at skulle stresse med det. Et godt fingerpeg er at begynde med den egentlige planlægning af brylluppet ca. et år før, I regner med, brylluppet skal være. Hvis du læser dette, og der kun er et halvt år til, så fortvivl ikke, det kan godt lade sig gøre at holde et fantastisk bryllup alligevel.

Bryllupsplanlægning et år før

Der er ca. et år til, I skal giftes. Det er tid til at få det grundlæggende omkring brylluppet på plads, så I har god tid og overskud til at få det planlagt ud fra de drømme og ønsker, I har.

Vælg den rigtige bryllupsdato

Det er fx vigtigt for mange at have en bryllupsdato, der ser “pæn” ud. Hvis man går efter de meget populære datoer, skal man dog også være klar på at være ude i særdeles god tid med de forskellige ting, der skal bookes. På de populære datoer er der mange om buddet. Husk på, at datoen også sagtens kan være vigtig kun for jer.

Bryllupsbudget - hvad koster et bryllup?

Det kan være helt uoverskueligt i starten af planlægningen, hvad forskellige ting til et bryllup koster. Men et godt fingerpeg for jer kan være at estimere hvor mange gæster, I gerne vil have. Herefter kan I så finde ud af, hvilken kuvertpris der er den rigtige for jer, og hvor stort et sted, I har brug for. Man kan i processen hurtigt blive fristet til at spare penge på poster, som ikke er direkte forbundet med selve fejringen – fx at spare på en bryllupsvideograf/fotograf.
Find min gratis skabelon til jeres bryllupsbudget her.

Husk, at et bryllup også skal være en gave til hinanden, og tænk på hvor mange penge der bruges på selve brylluppet i forhold til, hvad I står tilbage med efter brylluppet. Min klare anbefaling er at prioritere en bryllupsvideo i budgettet. Jeres bryllupsdag får I aldrig tilbage, men I kan komme meget tæt på at genopleve følelserne, I havde på dagen, med en levende film fortælling. Læs også: “Hvad er vigtigt i en bryllupsvideo?”

Hvor kan man holde bryllupsfesten?

Der er mange muligheder, når man skal vælge et sted at holde festen til sit bryllup, og valget afhænger af jeres personlige præferencer og budget. Populære steder at holde et bryllup kunne være:

  • Slotte og herregårde: Hvis I ønsker en mere traditionel eller romantisk atmosfære kan et slot eller en herregård være en god mulighed.
  • Strande eller destinationer i udlandet: Hvis I ønsker at holde et mere eksotisk bryllup med solnedgang, hav eller strand etc. kan en destination i udlandet være en ide.
  • Landsteder: Hvis I ønsker en mere afslappet atmosfære vil et landsted måske være et godt valg.
  • Eventlokaler/forsamlingshus: Der er mange eventlokaler, forsamlingshuse og kroer rundt omkring, som kan lejes, hvis I ønsker en mere klassisk fest og selv ønsker at stå for fx pyntning af lokale med mere.

Det vigtigste er at vælge et sted, der passer til jeres personlige præferencer, budget og behov.

Skal der inviteres børn med til brylluppet?

Der er mange og også delte meninger, om børn bør/skal deltage i bryllupper, og emnet kan godt skabe nogle udfordringer. Det vil derfor være en god ide allerede på nuværende tidspunkt at drøfte og finde ud af, hvad I ønsker.

  • Skal der sættes en aldersgrænse for deltagelse af børn?
  • Hvor mange af dem, som I ønsker at invitere, har børn og hvor gamle er de?
  • Skal børnene kun inviteres til vielsesceremonien og ikke til festen?
  • Skal børnene inviteres til at deltage hele dagen?

Hvis I vælger et bryllup med deltagelse af mange børn, vil det være en god ide at have det med i jeres valg af feststed, om der eventuelt er mulighed for at indrette et børneområde, hvor de kan lege og være beskæftigede, så de undgår at kede sig. I kunne også overveje at hyre en til at passe børnene, lege med dem og sørge for, at de er stille/beskæftigede fx når der bliver holdt taler med mere. Det med børnene er en temperamentssag, men alt andet lige, er det godt at have med i de tidlige overvejelser omkring, hvilken type bryllup man ønsker sig.

Hvor skal vielsen foregå?

Man kan blive viet mange forskellige steder, og I har måske allerede inden planlægningen besluttet jer for, hvad I vil, men her er nogle af de mest almindelige steder, hvor vielsen kan finde sted:

  • Kirken eller anden religiøs institution: Hvis man ønsker en religiøs ceremoni, kan man blive viet i kirken eller i en anden religiøs institution.
  • Udendørs: Hvis man ønsker en mere naturlig og afslappet atmosfære, kan man blive viet udendørs, for eksempel på en strand, i en have eller i en park.
  • Rådhuset: Mange par vælger at blive viet på rådhuset, som er det officielle sted, hvor man kan indgå ægteskab.
  • Hjemme: Nogle vælger at blive viet i deres eget hjem, haven eller hjemme hos en ven eller et familiemedlem.
  • Eventlokaler: Hvis I gerne vil vies samme sted som, hvor I holder bryllupsfesten, er der stor sandsynlighed for, at det kan lade sig gøre. I skal blot finde én, som har mandat til at foretage vielsen.

Selvfølgelig er der også den rent praktiske del med, at vielsen skal gå rigtigt til i henhold til lovgivningen, så I efter brylluppet også er korrekt registreret som lovformeligt gift.

Hvordan booker man en bryllupsfotograf?

Booking af en bryllupsfotograf kan variere afhængigt af fotografen og deres individuelle procedurer, men her er nogle trin, der kan hjælpe dig med at booke en god og dygtig bryllupsfotograf:

  • Søg efter bryllupsfotografer: Start med at undersøge forskellige bryllupsfotografer i jeres område og se deres portefølje for at finde en, der passer til jeres stil og smag. Overvej en bryllupsvideograf. En bryllupsvideo kan fortælle meget mere om hele jeres dag og formår at vække følelserne til live igen – selv mange år efter. Læs også: “Bryllupsvideo eller bryllupsbilleder”
  • Undgå alt for billige bryllupsfotografer: Jeg har desværre hørt om alt for mange brudepar, der efter brylluppet spændt har ventet på deres bryllupsbilleder eller bryllupsvideo, hvor de så har måtte erkende, at de måske sparede lidt for mange penge ved at booke en uprofessionel fotograf. Det er meget enkelt og billigt at købe et nogenlunde kamera og så kalde sig selv for fotograf. Sandsynligheden for, at I får uskarpe og slørede billeder, eller at de rigtige øjeblikke ikke bliver foreviget, er desværre ret stor, hvis ikke I booker en fotograf, der ved, hvad der skal til, og som har den nødvendige ekspertise. Læs også: “Billig bryllupsvideo – Er det muligt?”
  • Book et møde med bryllupsfotografen: Når I har fundet en bryllupsfotograf, som I er interesserede i, kan I tage et møde eller en telefonsamtale med fotografen for at drøfte jeres behov, krav og forventninger til bryllupsfotograferingen eller bryllupsvideoen. I kan også spørge indtil deres erfaring, deres priser og deres tidligere arbejde.
    • Antal billeder, videoer og leveringstid: Aftal antallet af billeder og videoer, som I forventer at modtage, og hvornår de vil blive leveret. Sørg for at have en klar aftale om leveringstidspunktet og formatet på billederne, f.eks. digitale filer eller print.
    • Priser og betaling: Aftal prisen og betalingsbetingelserne med fotografen, og sørg for at have en klar aftale skriftligt, så begge parter er enige.
    • Backup-plan: Aftal en backup-plan med fotografen, hvis der skulle opstå uforudsete situationer, f.eks. udstyrssvigt eller sygdom.
  • Bekræft bookingen: Når I er tilfreds med jeres valg af bryllupsfotograf, kan I bekræfte bookingen over for fotografen. Det gøres typisk ved at indbetale et depositum svarende til halvdelen af den samlede pris. Dette sikrer, at fotografen reserverer datoen for jeres bryllupsvideo eller bryllupsbilleder. Sørg for at have alle aftaler på plads med fotografen.
  • Sørg for at holde kommunikationen åben: Hold kommunikationen åben med jeres bryllupsfotograf op til selve bryllupsdagen for at sikre, at alt går som planlagt, og at I får de ønskede billeder. I kan også informere fotografen om eventuelle ændringer i planerne eller andre særlige behov

For at sikre, at I får de ønskede bryllupsbilleder og bryllupsvideoer, er det vigtigt at I kommunikerer klart og tydeligt med bryllupsfotografen og få aftalt alle detaljer og ønsker på forhånd. En bryllupsvideo vil helt klart give jer den bedste oplevelse af dagen, når I skal se tilbage på jeres bryllup mange år efter. Jeg kan tilbyde jer en smuk bryllupsvideo, og jeg har mere end 6 års erfaring som tv-fotograf for DR. Med “Den fulde pakke” hos mig plukker jeg de 40 bedste øjeblikke ud af videomaterialet, og leverer dem til jer som stillbilleder, der kan deles på sociale medier og lignende. Læs mere om, hvad jeg kan tilbyde her.

Hvordan finder man blomsterhandler til sit bryllup?

Man kan have mange personlige ønsker, drømme og farvetema, når det kommer til blomster og udsmykning til brylluppet. Her er nogle trin, der kan hjælpe jer med at finde en blomsterhandler:

  • Gør jeres research: Start med at undersøge forskellige blomsterhandlere i jeres område og se, hvad de kan tilbyde på deres hjemmeside eller sociale medier. I kan også bede om anbefalinger fra venner og familie, som måske har haft positive oplevelser med en bestemt blomsterhandler.
  • Tag kontakt: Når I har fundet nogle blomsterhandlere, I er interesserede i, kan I kontakte dem for at diskutere jeres behov og ønsker for udsmykning og blomsterarrangementer. I kan også bede om deres erfaring, deres priser og deres tidligere arbejde. Husk, at blomster er sæsonbetonede.
  • Diskuter detaljer: Under mødet med blomsterhandleren kan I diskutere detaljerne i buketterne, herunder farver, blomster, størrelser og typer af opsætninger, som I ønsker. Blomsterhandleren kan også give jer forslag og rådgivning baseret på deres erfaring og årstidens muligheder.
  • Få et tilbud: Efter at have diskuteret detaljerne med blomsterhandleren, kan I bede om et pristilbud. Dette inkluderer normalt prisen på blomsterne, levering, udsmykning af fx kirken og feststedet med mere.
  • Bekræft bookingen: Når I er tilfredse med tilbuddet, kan I typisk bekræfte bookingen ved at underskrive en kontrakt og betale et depositum. Dette sikrer, at blomsterhandleren reserverer datoen for jeres bryllup og forbereder det, I har aftalt.
  • Når gommen står for brudebuketten: Der kan være tradition for, at gommen vælger brudebuketten og måske knaphulsblomster og brudepige-buketter. Er dette tilfældet vil det være godt, at I er afklarede med hinanden om et eventuelt farvetemavalg for fx invitationer, festpynt, bordpynt og udsmykning af kirke, så der går en rød tråd igennem hele arrangementet.
Musik og underholdning til et bryllup

Musik og underholdning er en vigtig del af ethvert bryllup, da det hjælper med at skabe en festlig stemning og holder gæsterne underholdt. Her er nogle forslag til, hvordan man kan vælge musik og underholdning til brylluppet – selvfølgelig afhængig af feststedets faciliteter:

  • Overvej live musik: Live musik kan skabe en særlig stemning og tilføje et unikt touch til jeres bryllup. I kan overveje at have et live band eller en singer/songwriter, der kan spille musik, som passer til jeres smag og stil, og i pauserne kan I supplere med jeres egen playliste. I kan også overveje at have en DJ, der kan spille forskellige genrer af musik og tage hensyn til jeres ønsker og gæsternes musiksmag.
  • Musik som en del af vielsen: Musik kan også spille en vigtig rolle i selve ceremonien. I kan overveje klassisk musik eller en moderne popsang til indgang (præludium), udgang (postludium) eller som akkompagnement under selve vielsen. Det er typisk ikke det, man gør i kirken, hvor temaet i høj grad bæres af salmer og orgel. Tal med præsten om jeres ønsker, hvis I kunne tænke jer noget andet.
  • Lav en bryllups-playliste: Uanset, om I har booket live musik eller en DJ, kan I overveje at skabe en playliste, der indeholder jeres yndlingssange. I kan også foreslå gæsterne at komme med ønsker til playlisten for at skabe en festlig stemning.
  • Overvej underholdning: Ud over musik kan I overveje at inkludere anden form for underholdning til jeres gæster. Det kunne fx være en photobooth/selfiebox, en bartender til cocktails eller andre former for underholdning, som passer til jeres ønsker og budget.

Vejen til en perfekt bryllupsplanlægning

Hvis I er nået hele vejen herned, og I har klaret alle punkterne i bryllupsplanlægningen året før jeres bryllup, så skal I have et stort tillykke! I kan læne jer tilbage og glæde jer over, at I kan slappe af lidt endnu. I næste del af bryllupsguiden kigger vi på, hvad der skal være styr på 7-9 måneder før jeres bryllup.

Læs 2. del her!