Hvad er vigtigt i en bryllupsvideo?

Det kan være meget forskelligt, hvordan man vælger at producere en bryllupsvideo. Hvad er vigtigt at lægge vægt på?
Brudepar går i en skov
Kimberly Victoria Johnson

Kimberly Victoria Johnson

TV-fotograf og klipper (bryllupsvideograf)

Videograf og videofotograf er forskellige ord, man kan kalde en bryllupsfotograf, der fokuserer på at forevige en bryllupsdag i en forhåbentlig smuk og rørende bryllupsvideo. Hvis du allerede er på jagt efter den rigtige fotograf til jeres bryllup, har du sikkert hurtigt fundet ud af, at der er mange forskellige måder at sammensætte en bryllupsvideo på. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert, men med min baggrund i at fortælle historier gennem levende billeder, vil jeg give et par bud på, hvad du skal have for øje, når historien skal fortælles på bedste vis.

Helhedsoplevelsen af en bryllupsvideo

Bryllupsvideoens fornemmeste opgave er at efterlade et indtryk hos den, der ser den. Indtrykket bliver nødvendigvis ikke kun præget af indholdet i videoen, men også i høj grad af, hvordan det opleves gennem sanserne. Følgende elementer er især med til at præge sanserne:

Klip på de rigtige tidspunkter

Det gør en enorm forskel på helhedsoplevelsen af en bryllupsvideo, hvordan der klippes mellem de forskellige optagelser.

Når dørene går op, og bruden begiver sig op ad kirkegulvet, kan man fristes til at tro, at man dvæler ved momentet ved blot at vise det, som én lang optagelse.
Men tværtimod handler det om at forlænge øjeblikket ved at klippe reaktioner fra gommen og de andre gæster ind. Ofte er reaktioner langt stærkere og bidrager mere til historiefortællingen end til selve handlingen. Det kræver dog en dygtig fotograf til at kunne filme selve handlingen, og samtidig få optagelser af reaktioner fra gommen og gæsterne.

Den smukke brudebuket filmes

Velovervejet brug af musik

Musik i en bryllupsvideo er fantastisk til at sætte en stemning og lægge et grundlag for de følelser, der er i spil.

Der er mange måder at bruge musik på i en bryllupsvideo. De, som er dygtige til det, formår at bruge musikken til at skifte stemning, uden man som seer, bider mærke i det. Musikken må aldrig tage fokus men blot bidrage til at skabe følelser.
Det er vigtigt at have øre for, hvilken musik der passer til forskellige følelser og situationer, men det er mindst lige så vigtigt at kunne prioritere de helt præcise øjeblikke, hvor musikken skal fades ned eller helt fjernes. Det er en meget kraftig og velovervejet måde at bruge musik på i en bryllupsvideo.

Bruden har fået lavet smukt opsat hår

Varierende kamerabeskæringer

Det er i høj grad forskellen i kamerabeskæringer, der gør den store forskel i forhold til, om der er tale om en hjemmevideo eller en bryllupsvideo.

Hvis du har et fotoalbum med billeder fra dit bryllup, kan du sikkert genkalde alle øjeblikkene igen. Når I er ved alteret, foran kirken og måske endda momenter fra festen.
Med en bryllupsvideo produceret af en dygtig fotograf, får man meget mere end det. Varierende kamerabeskæringer er ikke bare med til ikke bare at genkalde øjeblikke men fremhæver detaljer og følelser. Et nærbillede af et ansigt på et rørende øjeblik fortæller meget mere end stort billede af alle gæsterne. Når de klippes sammen i en bryllupsvideo, bliver det helt fantastisk.

Bryllupsvideo med taler

God lyd er afgørende

Du har fået produceret en helt fantastisk bryllupsvideo, stedet er smukt, billederne er smukke. Nu klippes gommens tale på, og man kan knap nok høre det.

Lyden kan desværre ofte være meget nedprioriteret, når der produceres bryllupsvideoer. Det behøver ikke være så besværligt, som det måske lyder.
Det handler om at have en videofotograf, som har godt tjek på udstyr. En god mikrofon på kameraet og trådløse mikrofoner til at montere på dem, der holder tale og lign.
Det behøver ikke sætte en stopper for det øjeblik, hvor man slår på glasset. Toastmasteren har en rækkefølge, og fotografen kan sørge for hele tiden at være foran planen. Så kan man ikke blot huske talen for evigt, man kan også høre den for evigt.

Hvad er vigtigt for dig i en bryllupsvideo?

De elementer, jeg har beskrevet, er blot nogle af dem, som jeg ville kigge nøje efter, hvis jeg selv skulle vælge en bryllupsfotograf til at producere en bryllupsvideo for mig. Men det er vigtigt at du selv beslutter dig for, hvad du synes er vigtigt.
Nogle steder bliver man nødt til at prioritere. Hvis du har du brug for, at du næsten ikke skal kunne se fotografen på din bryllupsdag, så kan det ikke – i lige så høj grad – lade sig gøre at lave varierende kamerabeskæringer, da det kræver en høj mobilitet for fotografen. Til gengæld er det en god idé at prioritere, at din fotograf kan levere god lyd på taler og lign., da det så kan skabe den nærhed, du ikke får i billederne.
Det vigtigste er, at du sørger for at finde en fotograf, du har en god dialog med, så du ikke skal skænke dine bekymringer så meget som en enkelt tanke på jeres bryllupsdag.

Søger du en videograf til dit bryllup?

Som beskrevet ovenfor, arbejder jeg selv professionelt med at lave TV for DR og har gjort det i mange år for DR. Jeg er nu begyndt at bruge mine stærke kompetencer indenfor storytelling på video til at producere smukke bryllupsvideoer. De punkter – jeg har beskrevet ovenfor med klip, musik, beskæringer og lyd – er alt sammen noget, jeg kan levere.
Men det er altid en god idé at søge rundt, og se hvad der ellers er af fotografer.

Blog
Kimberly Victoria Johnson
Gratis skabelon til bryllupsbudget

Download gratis “cheat-sheet” til jeres bryllupsbudget, som kan hentes både til Excel og Google Sheets. Regnearket hjælper jer med at prioritere det, I synes er vigtigst til jeres bryllup, ud fra jeres egne ønsker.

Læs mere